dilluns, 28 de juliol del 2014

Com construir un diorama?

Els nens i les nenes de 4t ara ens trobem de vacances d'estiu i carregant les piles pel curs vinent. No obstant això, hem de fer unes tasques durant els mesos de juliol i agost per reforçar tot allò que hem après durant aquest curs.

Per una banda, hem d'escriure tres descripcions d'invents en castellà. Per altra, hem de fer el quadernet de problemes de matemàtiques que els tutors ens van repartir l'últim dia de curs.

I, per últim, hem de llegir un llibre d'imaginació en català. Podem llegir un que tinguem per casa, el podem comprar o també el podem agafar en prèstec de la biblioteca Josep Pla de Les Roquetes. Un cop tinguem el llibre llegit, hem de triar l'escena o la part que més ens hagi agradat i representar-la en un diorama. Un diorama és una forma de construir i representar una escena en un petit espai. Aquí us deixem alguns exemples molt divertits:
















Construir un diorama és molt fàcil si segueixes els següents passos:

Primer, has de triar el tema. Per a fer-ho recomanem pensar en la disponibilitat dels materials. Si vols representar el mar, però no tens cap material per fer l'aigua o els peixos, serà difícil construir-ho. També recomanem que no representis una escena molt extensa
.

Després, planeja el diorama. Has de pensar com vols fer el fons, què materials utilitzaràs,...

A continuació, agafa una caixa de sabates o de joguines i obre-la. Recomanem que sigui una caixa poc profunda. La tapa de la caixa serà la base del diorama i la resta el fons.



Tot seguit, fes el fons. Sempre has de construir el diorama de darrere cap a endavant. Pots pintar una escena o imprimir una imatge i pegar-la. També pots crear un collage d'imatges retallades de revistes. 



Ara, construeix la base. Per a fer-ho, pot fer servir pintura, plastilina o papers de colors. Recorda decorar també les vores de la base del diorama.



Finalment, agrega tots els detalls que vulguis per acabar el teu diorama. Pots posar figures de plastilina, terra o sorra per fer el sòl, paper de color blau per representar aigua, cotó per representar els núvols, herbes per fer arbres,...

I ja tindràs el teu diorama acabat. Recorda escriure un resum de l'escena que has representat i enganxar-lo en un dels laterals de la caixa.



dimecres, 23 de juliol del 2014

Fi de curs

Música, balls, cançons, acomiadament dels alumnes de sisè, balls a la classe, esmorzar, festa de l'aigua, sol, calor,... Tot això i més va ser la festa de fi de curs. Què bé que ens ho vam passar! Aquí us deixem les fotografies dels millors moments d'aquell dia de festa i comiats.



















dissabte, 19 de juliol del 2014

Sortida a la Platja del Far

Sol, sorra, mar,... Què bé que ens ho vam passar durant la sortida a la Platja del Far de Vilanova i la Geltrú. Aquí us deixem les fotografies dels millors moments d'aquell dia de platja.













dijous, 17 de juliol del 2014

Creix amb el peix

El passat dimecres 11 de juny els alumnes de 4t vam realitzar una sortida a Mercabarna, a Barcelona. Allí vam realitzar l'activitat Creix amb el peix, que ens va servir per aprendre tot el procés pel qual passa el peix i el marisc des de la seva captura fins a arribar al plat. També vam comprovar els beneficis saludables d'incloure el peix en la dieta diària.

Primer vam visitar el Centre Interactiu del Peix. Allí vam aprendre que és en el mar on els pescadors troben els peixos i se'ls emporten amb els vaixells cap al port. També vam aprendre que hi ha diferents tipus de pesca (arrossegament, nanses, palangres,...). Després vam comprovar que tot el peix acabat de pescar es ven als majoristes en la llotja. Els majoristes compren moltíssim peix per després tornar-lo a vendre als minoristes en el Mercat del Peix de Mercabarna. Els minoristes són els botiguers que tenen peixateries i venen el peix als seus clients, com nosaltres.




Després vam aprendre que hi ha molts tipus de peix i que són diferents segons el lloc on viuen. Per exemple, la sardina viu al mig del mar. Té el cos allargat per nedar ràpidament. A més, és fosca per dalt (com la sorra del fons marí) i clara per baix (com la llum de la superfície). D'aquesta manera es camufla. Altre exemple seria el llenguado, que viu a la sorra i és de color marró per camuflar-se. També trobem altres animals marins com la sípia que viuen en la posidònia marina, una mena de bosc sota l'aigua en greu perill d'extinció.




A continuació, vam visitar el Mercat Central del Peix, on cada nit treballen més de 3.000 persones. Totes aquestes persones (majoristes, minoristes, transportistes,...) permeten que cada matí hi hagi peix i marisc fresc a les peixateries. En aquest mercat també vam aprendre que el peix s'ha de conservar sempre amb gel, no per a congelar-lo, sinó perquè estigui fresc.

Tot seguit vam visitar una empresa majorista de marisc. Allí vam veure els vivers, on es conserva el marisc viu, i vam poder tocar crancs, llagostes i llamàntols.





Per últim, vam dinar lluç, seitons i calamars a la romana acompanyats d'una amanida verda amb tonyina i gambes. D'aquesta manera vam comprovar que el peix és un aliment molt sa que hauríem de menjar tres cops a la setmana. També vam aprendre que es pot cuinar de moltes maneres (bullit, fregit, arrebossat,...).






Aquí us deixem les fotos dels millors moments de la sortida a Mercabarna i de l'activitat Creix amb el peix. Per descarregar-vos-les, només cal que cliqueu a sobre de qualsevol imatge. Després premeu el botó dret del ratolí i cliqueu sobre "Guardar imagen como".

dilluns, 14 de juliol del 2014

Cel Blau de Vasili Kandinsky

Durant el tercer trimestre, els nens i les nenes de quart hem continuat treballant l'obra de Vasili Kandinsky, el primer a pintar de manera abstracta.

Aquest trimestre hem treballat l'obra Cel Blau. En aquesta obra Kandinsky deixa les formes geomètriques i comença a fer servir formes naturals, com cossos d'animals. Alguns la interpreten com la representació de les bombes que llançaven els avions durant la Segona Guerra Mundial. Aquí us la deixem perquè la pugueu gaudir:


Primer, vam analitzar les formes, els colors, el fons i la distribució de tots els elements d'aquesta obra. Aquestes van ser les nostres conclusions:

  • Kandinsky va dibuixar en la seva obra animals híbrids. És a dir, va agafar parts d'animals (closca de tortuga, peu d'elefant, aleta de peix, tentacles de medusa, bec i ala d'ocell,...) i les va mesclar formant altres animals.

  • Els colors predominants dels animals híbrids eren molt vius (vermell, groc, taronja, verd, groc,...) sobre un fons blau amb diverses tonalitats que representa el cel. En la base de l'obra el fons és gris perquè es representa un núvol.

  • Tots els elements d'aquesta composició es distribueixen per tot l'espai, però no es toquen.

Després, seguint totes aquestes conclusions, vam crear i decorar animals híbrids de la mateixa manera com ho hagués fet en Kandinsky. Totes aquestes composicions les vam enganxar en el passadís sobre un fons groc. En la base vam enganxar retalls de revista de color marró perquè volíem representar el terra. Un cop estava tot enganxat, ho vam fotografiar. Aquesta fotografia va ser la tapa de l'àlbum del tercer trimestre. Aquí us la deixem. Va quedar preciós i molt acolorit.



dilluns, 7 de juliol del 2014

Notícies

El número 4 del diari de l'escola "El detectiu" ja està publicat. Aquí us deixem les notícies que els nens i les nenes de 4t van escriure per a aquesta nova edició, l'última del curs 2013-2014.





dijous, 3 de juliol del 2014

Guanyadores del concurs del mes de maig

Les guanyadores del concurs del mes de maig han sigut Laia Amigo, Lucía García, Manda Luque i Sheila Páez de 4tA i Verónica Redondo de 4tB. Enhorabona a les cinc!

Gràcies a tots per la vostra participació en els concursos del mes del curs 2013-2014. Ja podeu llegir tots els comentaris guanyadors en la pàgina Concurs del mes d'aquest bloc o clicant aquí.